Babyvoeding en babyweetjes

 

Wat te doen bij diarree:

Oppassen voor uitdroging, voorkomen door vocht en zoutverlies zo snel mogelijk aan te vullen. Diarree verergert door suiker en appelsap.

 

Goede huismiddelen:

-         gekookt water

-         gekookt rijstewater van gewone witte rijst door 2 eetlepels rijst in 1 liter water 20 minuten te koken, daarna zeven en aanvullen tot 1 liter vocht.

-         Bosbessen of wortelsap ipv sinaasappelsap

-         Later geraspte appel, banaan, slappe venkelthee

 

Geef oudere baby’s (vanaf circa 6 maanden) bijvoeding zoals geprakte banaan en rijst met worteltjes. Vermijd laxerende groenten- en fruitsoorten zoals ui, prei, tomaten, sinaasappel en appel (of het sap hiervan)

 

 

Wanneer mogen ze wat??

-         verdund vruchtensap                             vanaf 4 maanden

-         fruithapje                                              vanaf 4 maanden

-         groentehapje, niet nitraatrijk                  vanaf 4/5 maanden

-         groentehapje, nitraatrijk                        vanaf 6/7 maanden

-         aardappelen                                          vanaf 5 maanden

-         gedroogd fruit                                       vanaf 5/6 maanden

-         rijstebloempap/maïsmeelpap                 vanaf 5/6 maanden

-         tarwebloempap                         vanaf 6 maanden

-         brood (wit)                                           vanaf 6/7 maanden

-         vlees, kip, vis, ei                                   vanaf 7 maanden

-         volle melk/volle yoghurt             vanaf 7/8 maanden

-         brood (bruin)                                        vanaf 8/9 maanden

-         spliterwten, linzen, limabonen    vanaf 8/9 maanden

-         brood (volkoren)                                  vanaf 12 maanden

-         schaaldieren                                          vanaf 24 maanden

 

Nitraatrijke groenten zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, sla, spinazie, spitskool, venkel. Deze groenten kunnen totdat de baby zeven maanden is beter uit een potje worden gegeten.

Nitraatrijke groenten nooit opnieuw opwarmen, hierdoor wordt het nitraat omgezet in het schadelijke nitriet.

Oxaalzuurrijke groenten: spinazie, postelein, snijbiet en rabarber. Oxaalzuur gaat een verbinding aan met calcium, waardoor dit minder goed wordt opgenomen. Geef deze groenten niet vaker dan een tot tweemaal per week.

Worteltjes ook niet vaker dan een tot tweemaal per week geven in verband met de rijke hoeveelheid caroteen. Dit kan de huid een oranje kleur geven.

 

Tips voor de bereiding van babyvoeding:

-         zorg dat je hygiënisch werkt

-         de beste manier om smaak en vitaminen in groenten en fruit te behouden is ze in een stoompan te koken.

-         Rauw is moeilijk te verteren voor een kleine baby, dus het eerste halfjaar kunnen de meeste vruchten en groenten (afgezien van rijpe bananen, papaja, perziken, nectarines en avocado’s) beter gekookt worden.

-         Wanneer baby tandjes krijgt en leert kauwen kunnen groenten of vruchten minder lang gekookt worden om vitamine C en stevigheid te bewaren.

-         Na ongeveer een half jaar kun je je baby puree geven van rauw of vers geraspt fruit; rauwe of beetgare groenten kunnen zo uit het vuistje worden gegeten.

-         Gebruik geen zout, kruiden of vet bij de bereiding.

-         Zorg ervoor dat de groentepuree lekker vochtig is, zodat het gemakkelijk wegglijdt. Verdun hiervoor met flesvoeding of water.

-         Vries de niet direct te gebruiken porties zo spoedig mogelijk in

 

 

Invriezen van babyvoedsel:

-         Kook en pureer het eten zoals beschreven in de recepten, dek het af, laat het afkoelen en vries het in bv ijsblokbakjes.

-         Haal het uit de bakjes en bewaar de blokjes in diepvrieszakjes met labels.

-         Fruit dat koud geserveerd moet worden kan 's nachts in de koelkast ontdooien.

-         Ontdooi de benodigde porties door ze afgedekt op een bordje in de magnetron te verwarmen, circa 2 minuten bij 750 watt. Schep na de helft van de tijd de massa goed om. Test altijd de temperatuur van het hapje!!

-         Bewaartijden voor de vriezer:

Fruit

6 maanden

Groenten

6 maanden

Puree met melk

4-6 weken

Vis

10 weken

Rood vlees en kip

10 weken

 

Hoeveelheden:

2 eetlepels        =          1 ijsblokje        30-50 sec, ca 750 watt

50 gram            =          2 ijsblokjes       50-70 sec, ca 750 watt

100 gram          =          4 ijsblokjes       1,5-2 min, ca 750 watt

 

Verwacht in het allereerste begin niet dat je baby meer dan 1 a 2 theelepels van haar rijstebloem of fruit of groentepuree neemt. Daarvoor heb je ongeveer een portie nodig, in deze fase betekent dat een ijsblokvormpje. Dat is bij elkaar ongeveer een eetlepel, maar dat heb je wel nodig in verband met spugen en knoeien!

Tegen de tijd dat je baby zes maanden is, zou ze al aan 1 a 2 eetlepels vast voedsel per maaltijd toe kunnen zijn.

Drinken:

Als je net begint met het geven van vast voedsel blijft melk de voornaamste bron van calorieën en voedingsstoffen. Tussen de vier en zes maanden heeft uw baby minstens 600 ml melk per dag nodig. Wanneer de hoeveelheid vaste voeding toeneemt, neemt de hoeveelheid melk evenredig af en kunt geleidelijk aan het aantal voedingen verminderen. Als de baby ouder wordt dient u ander vocht aan te bieden, wat vooral belangrijk is bij warm weer. Het beste is tot zes maanden gewoon kraanwater te geven dat gekookt en afgekoeld is. Pas op met mineraalwater, sommige bevatten hogere concentraties minerale zouten dan jonge baby’s kunnen verwerken, vooral een hoog gehalte aan nitraten, sulfaten en fluoride dient te worden vermeden. Of gebruik babydrankjes zonder suiker. Kunstmatige zoetstoffen zijn wettelijk niet toegestaan voor kinderen onder de drie jaar.

Met ongeveer 9 maanden kan de baby met kleine teugjes uit een beker drinken, een tuitbeker is handig en vergemakkelijkt de overgang van zuigen naar het nemen van slokjes.

 

Vers bereid in de magnetron:

Ga uit van groente en aardappel met een gelijke kooktijd en van mager vlees, kipfilet of magere vis met een korte bereidingstijd:

-         maak de groenten schoon, schil de aardappels.

-         snijd de groente en aardappel in stukjes van gelijke grootte.

-         snijd het vlees, de kip of de vis ook in stukjes.

-         Leg vlees, kip of vis in het midden van het bord en leg de stukjes groente en aardappel eromheen.

-         Dek het bord af met een magnetron afdekkap en laat het eten op circa 600 watt gaar worden.

-         Schep tussentijds de maaltijd goed om.

-         Magnetrontijd   circa 100 gram: circa 1 minuut

circa 150 gram: circa 1-1,5 minuut

circa 200 gram: circa 2 minuten

 

 

Eerste fruit- en groentehapjes voor vier tot vijf maanden:

 

Gekookte appel (voor 5 porties):

2 zoet smakende appelen (zoals golden delicieus, Cox Oranje)

schil de appelen, verwijder de klokhuizen en snijd ze in grove stukken.Kook of stoom de appelen in een bodempje water zacht (circa 10 minuten).

Of doe de stukken appel in een magnetronbestendige schaal en kook ze, afgedekt, 3-4 minuten, circa 750 watt gaar.

Pureer de massa, laat deze afkoelen, geef een portie aan je baby en vries de rest in.

 

Gekookte peer (voor 5 porties):

Twee peren schillen, doorsnijden, klokhuis verwijderen en in kleine stukjes snijden.

Stomen of koken circa 5 minuten. Pureren.

Wanneer je baby zes maanden of ouder is hoef je de peer niet eerst meer te koken, mits hij maar rijp is.

 

Banaan (gebruiken voor 1 portie, banaan niet invriezen):

Kies een rijpe banaan en prak die met een vork zo fijn mogelijk. Voeg een beetje gekookt water of babymelk toe als hij dan nog te stevig en te plakkerig is om door te slikken. Als de banaan niet rijp genoeg is, maak dan een sneetje in de schil en verwarm hem een paar minuten in de oven of de magnetron.

 

 Papaja (voor 4 porties):

De papaja is een uitstekende vrucht om aan heel jonge baby’s te geven. Hij heeft een prettig zoete smaak, niet te sterk en laat zich in enkele seconden tot een perfecte puree mengen. Snijd een middelgrote vrucht doormidden, verwijder alle zwarte zaadjes en lepel het vruchtvlees eruit. Pureren, en naar wens wat flesvoeding toevoegen.

 

Aardbeienpuree (5 porties):

Maak 250 gram aardbeien schoon door ze onder stromend water af te spoelen. Verwijder de kroontjes. Breng de aardbeien met 2 eetlepels water aan de kook en laat ze 1-2 minuten zachtjes doorkoken. Pureren en af laten koelen. Ingevroren 2 maanden houdbaar.

 

Kiwi met banaan (voor 1 portie):

Gebruik hiervoor ¼ rijpe kiwi geschild en ¼ rijpe banaan geschild,  Pureer de kiwi en druk het vruchtvlees door een zeef om de pitjes te verwijderen.

 

Lekkere fruitcombinaties:

Appelperenmoes (kook in stukjes gesneden appel en peer tot moes).

Aardbeien-bananenmoes (pureer gewassen aardbeien met rijpe banaan tot moes).

Perzik-kiwimoes (pureer geschilde perzik met geschilde kiwi tot moes)

Drievruchtenpuree (mix 1 dessertlepel peer- en 1 dessertlepel appelpuree met een halve geprakte banaan, dit is goed voor 4 porties)

 

Wortel (voor 4 porties):

Kleine dunne worteltjes zijn het zoetst, dus neem die als het kan.

Twee middelgrote wortels schillen, eindjes eraf snijden en in plakjes snijden. Doe ze in een pan met zacht kokend water, deksel op de pan, en stoof ze 25 minuten tot ze heel zacht zijn. Afgieten (vocht bewaren) en pureren tot een zachte massa. Voeg zoveel kookvocht toe als nodig.

Voor kleine baby’s langer koken. Zodra je baby kan kauwen: korter koken om de vitamine C te bewaren en de groenten steviger te houden.

 

Koolrabi, pastinaak of raap (voor 4 porties):

Gebruik een halve koolrabi of 100 g pastinaak of raap. Afboenen, schillen en in kleine blokjes snijden. Opzetten met 175 ml kokend water, en zachtjes koken, met het deksel op de pan, tot het gaar is (ongeveer 20 minuten). Afgieten, kookvocht apart houden. Goed prakken met een vork, indien nodig wat kookvocht toevoegen.

 

Pompoen (voor 6 porties):

Kleine pompoenen hebben van naturen een zoete smaak die populair is bij baby’s. Schil een pompoen van ongeveer 350 gram. Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes van 2,5 cm. Stomen of opzetten met kokend water, en zachtjes laten koken gedurende 15 minuten of tot het zacht is. Pureren en eventueel kookvocht toevoegen.

 

Sperziebonen:

Franse sperziebonen zijn het best omdat ze meestal minder draderig zijn dan de andere soorten. Pronkbonen moeten eigenlijk door de draaizeef geduwd. Was de boontjes, topjes eraf, verwijder de draden. Stoom ze tot ze gaar zijn (ongeveer 12 min.). Doe ze dan in de blender en maak ze fijn.

Voeg een beetje gekookt water of babymelk toe voor een gladde puree. Later zijn hele sperziebonen heerlijk om mee te dippen.

 

Broccoli of bloemkool (voor 4 porties):

Neem van een van beide 100 gram. Goed wassen, in kleine roosjes snijden en 150 ml kokend water toevoegen. Zachtjes koken tot ze zacht zijn (10 a 15 minuten). Afgieten en pureren, eventueel met kookvocht verdunnen tot gewenste dikte.

Zodra de baby tandjes heeft en kan kauwen, de kooktijd terugbrengen tot 8 a 10 minuten om de groenten stevig te houden.

 

Courgette (voor 8 porties):

Was 2 middelgrote courgettes zorgvuldig, verwijder de uiteinden en snijd ze in plakjes (de schil is zacht en hoeft niet verwijderd te worden) Stoom de groenten gaar in ongeveer 10 tot 15 minuten en pureer het.

 

Aardappel (voor 5 porties):

Was 100 gram aardappelen zorgvuldig, verwijder lelijke plekjes van de schil, zet ze op met 120 ml kokend water en kook ze zachtjes gaar (20 a 30 minuten). Haal dan de schil eraf en prak ze fijn. Voeg genoeg babymelk toe om de gewenste dikte te krijgen.

 

Aardappel, courgette en broccoli (voor 7 porties):

Aardappel gecombineerd met groene groente is smakelijker voor je baby. Een middelgrote aardappel schillen en doorsnijden. In water koken gedurende 15 minuten. Zet het vuur lager en laat de laatste 10 van de 15 minuten 1 geschilde en in plakjes gesneden courgette en 25 gram broccoliroosjes mee stomen. Giet de handel af en pureer dit, voeg genoeg babymelk toe voor een gladde massa.

 

Broccolitrio (voor 14 porties):

Schil en snijd een middelgrote aardappel in stukjes en kook die gedurende 15 minuten. Stoom de laatste 10 minuten  50 g broccoli en 50 g bloemkoolroosjes boven de aardappel mee. Wanneer alle groenten gaar zijn, pureer je ze met een dessertlepel babymelk in een blender.

 

Broccolivariatie (voor 14 porties):

1 middelgrote aardappel, 50 g broccoli en 1 grote tomaat.

Schil de aardappel en snijd deze in plakken. Kook de plakken aardappel in een bodempje water . Maak intussen de broccoli schoon en verdeel deze in roosjes. Ontvel de tomaat en snijd deze in stukken. Voeg de broccoliroosjes en de stukken tomaat na 5 minuten toe aan de aardappel  en kook de massa tot deze zacht is. (totaal 10-15 minuten)

Pureer de massa, geef 1 portie aan de baby en vries de rest in.

 

Bloemkool-wortelpuree (voor 8 porties):

50 g worteltjes, 200 gram bloemkoolroosjes en 2 eetl. melk

Maak de worteltjes schoon, snijd ze in plakken en kook of stoom ze in een bodempje water in circa 20 minuten zacht. Voeg na 10 minuten de schoongemaakte bloemkoolroosjes toe. Laat de groente uitlekken en pureer ze met 2 eetlepels melk. Geef een portie aan de baby en vries de overige porties in.

 

 

Fruit- en groentenhapjes voor 5-6 maanden:

 

Perzikpuree(voor 4 porties):

Breng een kleine steelpan met water aan de kook. Snijd een kruis in de schil van 2 perziken, leg ze 1 minuut in het water en laat ze dan schrikken in koud water. Schil de perziken, snijd ze in stukjes, verwijder de pitten. Pureer de perziken ongekookt of stoom ze een paar minuten tot ze zacht zijn.

 

Pruimenpuree(voor 4 porties):

Ontvel 2 grote rijpe pruimen als de perziken uit het vorige recept. Snijd ze doormidden en breng ze aan de kook in zoveel water dat ze net onderstaan. Laat ze ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken of tot ze gaar zijn. Voeg naar smaak suiker toe als ze een beetje zuur zijn. Pureren en net zoveel kookvocht toevoegen als nodig is om de puree de gewenste dikte te geven. Geef je baby pas rauwe pruimen als hij 6 maanden oud is.

 

Kanteloep (voor 12 tot 16 porties):

De kanteloep is een kleine, heel lichtgroene meloen met oranje vruchtvlees. Bevat veel vitamine A en C. Snijd hem doormidden, verwijder de zaadjes en lepel het vruchtvlees eruit. Stoom dit 3 a 5 minuten, pureer het dan.

Ook andere soorten zoete meloenen, mits rijp, kunnen worden gebruikt. Als je baby een half jaar is, kan zij een goed rijpe meloen rauw eten.

 

Abrikozen en peren (voor 12 porties):

5 verse rijpe abrikozen en 2 rijpe handperen.Verse abrikozen zijn slechts een zeer korte periode verkrijgbaar, ze zijn rijk aan vitamine A en C.

Snijd de abrikozen doormidden en verwijder de pitten. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes. Stoom het fruit tot het gaar is (ong 6 a 8 minuten). Laten afkoelen. Abrikozen ontvellen. Pureer het fruit samen in een draaizeef of een blender.

 

Gedroogde abrikozen, perzik of pruim (voor 4 porties):

Vooral de gedroogde abrikozen zijn bijzonder rijk aan bètacaroteen en ijzer. Zet 100 gram fruit in koud water tot het onder staat, breng het aan de kook en laat het zachtjes doorkoken tot het gaar is (ong 10 minuten). Giet het af, verwijder de pitten, en de ruwe schil door het door de draaizeef te duwen. Voeg een beetje van het kookvocht toe voor een zachte puree. Heerlijk met rijstebloem en melk.

 

Compote van appel en rozijnen (voor 8 porties):

Verhit in een steelpan 3 eetlepels vers sinaasappelsap. Schil 2 handappels (klokhuis verwijderen), snijd ze in stukjes en doe ze in de pan, alsmede 15 gram gewassen rozijnen. Kook dit zo’n 10 minuten zachtjes door tot alles gaar is, voeg zonodig water toe. Pureer alles in een draaizeef om pitjes en velletjes te verwijderen.

Gedroogd fruit, zelfs rozijnen, moet voor een baby altijd door middel van een draaizeef worden fijngemaakt.

 

Verse erwten (voor 4 porties):

Zet 100 g gedopte erwten onder water, breng ze aan de kook. Zachtjes laten doorkoken (deksel op de pan) tot ze gaar zijn (ongeveer 10 min). Afgieten, wat kookvocht bewaren. Duw de erwten door de draaizeef, en voeg een beetje kookvocht toe om de puree de gewenste dikte te geven. Het best te combineren met aardappelpuree en babymelk.

 

Tomaten ( voor 4 porties):

Leg 2 middelgrote tomaten 30 seconden in kokend water. Laat ze schrikken in koud water, verwijder vel en pitjes. Kook het vruchtvlees al roerend 2 minuten in een steelpan met dikke bodem op een laag vuurtje. Druk het door een zeef of groentemolen om te pureren. Combineer dit met rijstebloem of aardappel.

 

Spinazie (voor 2 porties):

Was 100 g spinazie voorzichtig, verwijder de grove stengels. Zachtjes gaarkoken (in ongeveer 10 minuten) in zoveel water dar het net onder staat (deksel op de pan houden). Giet overtollig kookvocht goed af. Druk de spinazie door een draaizeef. Puree combineren met aardappel.

 

Selderij (voor 4 porties):

Was 100 g selderij, verwijder de uiteinden en zoveel mogelijk draden. Snijd hem in kleine stukjes, zet hem onder water en kook hem zachtjes door tot hij gaar is (zo’n 15 minuten). Giet hem af en druk de selderij door een draaizeef. Combineer dit met aardappel en wortel.

Gesneden kool kan op dezelfde manier worden klaargemaakt, maar kook deze niet langer dan 10 minuten.

 

Rode paprika (voor 2 a 3 porties):

Was een middelgrote paprika. Rooster hem, in vier stukken gesneden, onder een grill of en zijn geheel boven een open vuur (gaspit) totdat de schil helemaal bruin is. Doe hem in een plastic zak en laat hem afkoelen. Verwijder de zaadjes, pel de verkoolde schil af en vermaal hem. Lekker met bloemkool of aardappel.

 

Avocado (voor 1 portie):

Kies een goed gerijpte avocado. Snijd hem doormidden en schep de pit eruit. Gebruik ⅓ à ½ , en prak het vruchtvlees fijn met een vork, eventueel onder toevoeging van een beetje melk. Vlug opdienen anders wordt hij bruin.

Avocado’s niet invriezen.

 

Broccoli-variantie (voor 14 porties):

1 middelgrote aardappel, 50 gram broccoli, 1 grote tomaat.

Schil de aardappel en snijd deze in plakken. Kook de plakken aardappel in een bodempje water gaar of leg ze onderin de stoompan.

Maak intussen de broccoli schoon en verdeel deze in roosjes. Ontvel de tomaat en snijd deze in stukken.

Voeg de broccoliroosjes en de stukken tomaat na 5 minuten toe aan de aardappel en kook de massa tot deze zacht is (totaal 10-15 minuten). Pureer de massa.

 

Bloemkoolwortelpuree (voor 8 porties):

50 gram worteltjes, 200 gram bloemkoolroosjes, 2 eetl melk

worteltjes schoonmaken en koken in bodempje water in circa 20 minuten. Na 10 minuten de schoongemaakte bloemkoolroosjes toevoegen. Uit laten lekken en pureren met de melk.

 

Courgette-banaanpuree (voor 4 porties):

1 kleine courgette en ½ kleine banaan.

Courgette schoonmaken en in plakken snijden. In circa 8 minuten zacht koken in een bodempje water. Uitgelekte courgette pureren met de gepelde banaan.

Geef een portie aan je baby en vries de overige porties in.

 

Bieten-appelpuree (voor 4 porties):

2 gekookte bietjes, 1 appel

Rasp de gekookte bietjes fijn en doe hetzelfde met de geschilde, van klokhuis ontdane appel. Kook de bietjes met de appel zacht in 6 minuten. Pureer de massa.

 

Witlof met rozijnen en peer (voor 4 porties):

1-2 struikjes witlof (ca 200g) 1 eetl. gewelde rozijnen 1 rijpe handpeer

Witlof schoonmaken, wassen en snijden. Samen met de rozijnen in 5-7 minuten gaarkoken. Peer schillen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden. Dit nog 1-2 minuten meekoken met de witlof. Afgieten en pureren, event. Kookvocht gebruiken voor juiste dikte.

Variatietip: neem 200g sperziebonen in plaats van witlof, de kooktijd is hetzelfde.

 

Groentebouillon (voor 900 ml):

1 ui geschild, 1 wortel geschrapt, 1 stengel bleekselderij, 175 g gemengde wortelgroenten (koolrabi, koolraap, pastinaak etc) geschild, 25 g boter, 1 bouquet garni, 1 takje verse peterselie, 1 laurierblad, 6 zwarte peperkorrels.

Hak alle groenten. Boter smelten en de ui 5 minuten bakken. Andere ingrediënten en 900 ml water toevoegen. Aan de kook brengen en 1 uur laten pruttelen. Afgieten dan heb je meteen bouillon.

 

Babypap met groenten (voor 15 porties):

25 g ui gesnipperd, 225 g courgette geschild en in plakjes, 50 g broccoliroosjes, 2 middelgrote wortels in plakjes, 25 g kool, 25 g bevroren erwten, groentebouillon 3 eetlepels rijstebloem.

Alle groenten, behalve de erwten, in een steelpan doen. Aan de kook brengen met net zoveel bouillon dat ze net onder staan. Laat 25 a 30 minuten pruttelen (of tot de groenten gaar zijn). Laat de erwten zo’n 5 minuten meekoken. Roer de rijstebloem erdoor en laat alles op een zacht vuur 2 minuten doorkoken. Pureer de groenten in een blender tot de gewenste dikte.

 

Puree van waterkers, aardappel en courgette (voor 12 porties):

Een bosje waterkers, 1 grote aardappel geschild en in blokjes, 350 ml groentebouillon, 1 dessertlepel fijngehakte peterselie, 75 g courgette.

Haal de blaadjes van de waterkers en hak ze in stukjes. Doe de blaadjes en de aardappel in de bouillon, breng het geheel aan de kook en laat zo’n 10 minuten pruttelen. Voeg de peterselie en de courgette toe en kook het nog zo’n 10 minuten zachtjes door. Pureer het mengsel met een draaizeef en voeg eventueel wat babymelk toe voor de gewenste dikte.

 

Pompoen en peer (voor 4 porties):

1 middelgrote pompoen (circa 450 gram) en 1 rijpe sappige peer.

Pompoen schillen en doormidden snijden, verwijder de zaadjes en hak hem in stukjes. Stoom hem zo’n 12 minuten. Schil, ontpit en hak de peer in stukjes en laat deze mee stomen, nog zo’n 5 minuten. Pureer in de blender.

 

Preikwartet (voor 12 porties):

1 middelgrote aardappel geschild en in stukjes, 50 g wit van de prei gewassen en gesnipperd, 1 middelgrote wortel geschild en in plakjes, 1 tomaat ontveld, van zaadjes ontdaan en fijngehakt, 1 grote lepel fijngehakte peterselie, 250 ml groentebouillon.

Doe alles in een steelpan, breng het aan de kook en laat zo’n 20 minuten pruttelen. Pureren en opdienen.

 

 

Voeding van zes tot negen maanden:

 

Tussen de zes en de negen maanden ontwikkelt een baby zich snel. Bij zes maand moet een baby nog vaak ondersteunt worden bij het zitten en heeft hij nog geen tandjes, een baby van negen maanden is sterk genoeg om zelf te zitten en heeft vaak al enkele tandjes. Baby’s van acht maanden kunnen al heel goed zelf hun eten vasthouden en vinden het heerlijk om pasta of stukjes rauwe of gekookte groenten of vers fruit uit het vuistje te eten. Kauwen op een stuk appel helpt tegen pijnlijk tandvlees, maar laat baby nooit alleen als ze eet (ze houden vaak veel in de mond zonder door te slikken en kunnen zich makkelijk verslikken). Een handige tip is je baby wat gedroogde appeltjes te geven om op te sabbelen. Die zijn gemakkelijk vast te houden bij het gat in het midden, ze zijn taai, dus ze kan er geen stuk afbijten en ze zijn ook nog heerlijk zoet. Maak bv een gedroogd appeltje aan de kinderstoel vast met een touwtje.

 

Minder melk, meer eetlust. Zodra je baby zes maanden is kun je beginnen minder melkvoedingen te geven zodat ze meer behoefte krijgt aan vast voedsel. Zij moet echter nog wel zo’n 600 ml per dag krijgen, in de vorm van melk of eetbare zuivelproducten.

 

Dagelijkse behoeften:

                                    Melkproducten fruit/groenten                eiwitten

6-9 maanden                2-3 porties                   2 porties                       1 portie

9-12 maanden              2-3 porties                   3-4 porties                   1-2 porties

 

hoeveelheden:

geleidelijk aan zal uw baby grotere hoeveelheden gaan eten. Dwing uw baby nooit om meer te eten, maar laat u leiden door zijn eetlust. Naast een bepaalde hoeveelheid vast voedsel zou uw baby 500-600 ml borst- of zuigelingenmelk per dag moeten drinken. Een portie is een sneetje brood, een kommetje cornflakes of een kleine gepofte aardappel, een appel, peer of banaan, wortel of wat broccoli- of bloemkoolroosjes; daarbij 25 g vlees of vis of 50g linzen.

 

Pap: vanaf 5-6 maanden kun je je baby als overgang naar vaste voeding pap geven, bv bereid met rijstebloem of combinaties van rijstebloem met maïszetmeel (nutrix gemengde granen) en rijstebloem met boekweitmeel (Johannesmolen).

Vanaf zeven maanden kunnen tarweproducten zoals tarwebloem, tarwevlokken en gemengde granen worden gegeven.

Pas nadat je baby twaalf maanden oud is kan begonnen worden met volkerengraanproducten zoals havermout, brinta en volkorenbrood.

Brood: als je baby gewend is aan pap kun je langzaam beginnen met brood. Start vanaf de leeftijd van zeven maanden met witbrood of heel licht bruinbrood. Laten wennen door bv stukjes te weken in melk, opzij in het mondje stoppen, tussen de kaken, een korstje als tussendoortje geven zodat hij leert kauwen, oud brood is minder klef dan vers brood. Besmeer het brood in elk geval dun met boter. Wordt het brood belegd met bv pindakaas of leverworst dan kan de boter weggelaten worden.

Tips voor broodbeleg:

Smeerkaas, kwark, cottage cheese, fruit (in plakjes of geraspt), smeerbare leverpastei of leverworst, jonge kaas (evt geraspt), ontvelde tomaat.

 

Eiwitbronnen naast melk:

Vlees:   kies als vlees een magere soort die bij de bereiding snel gaar wordt; denk eraan dat je biefstuk-tartaar ook gaar maakt.

Een eetlepel fijngemaakt vlees is ruim voldoende.

Baby’s houden van de milde smaak van kip, kip gaat ook goed samen met vele groenten en laat zich ideaal pureren. Een halve eetlepel fijngemaakte kip is voldoende.

Vis:      Neem gekookte, liefs magere vis zoals kabeljauw, schelvis, koolvis of tong. Een eetlepel fijngemaakte vis is voldoende.

Ei:        een half hardgekookt ei is al voldoende voor je baby. Geef niet vaker dan twee maal per week een half ei.

Peulvruchten: peulvruchten zoals witte en bruine bonen leveren ook eiwit. Geef 1-1½  eetlepel gezeefde peulvruchten.

Kaas: een plakje (15-20g) jonge kaas is al voldoende als eiwitbron.

Kwark: een heel goede eiwitbron is kwark. Geef kwark niet eerder dan vanaf zeven maanden in verband met het hoge mineralengehalte. Circa 25 g is voldoende als eiwitbron. Hetzelfde geldt voor yoghurt.

 

Broodbeleg en tussendoortjes (vanaf circa 10 maanden):

Maak minisandwiches van een ontkorste boterham belegd met:

-         1dessertlepel kwark uitgeroerd met een schoongemaakte heel fijn geprakte aardbei.

-         1 dessertlepel smeerkaas uitgeroerd met een stukje geschilde, fijngeraspte komkommer of een halve gepureerde, ontvelde tomaat.

-         1 dessertlepel leverpastei uitgeroerd met 1 dessertlepel sinasappelsap.

Snijd de boterham doormidden, besmeer beide helften, leg ze op elkaar en snijd de sandwich in kleine driehoekjes.

 

Tussendoortjes:

Ook je baby kan vanaf  8 maanden behoefte hebben aan iets eetbaars tussen de voedingen door. Gezonde tussendoortjes zijn:

Een oude broodkorst, een soepstengel, cracker, stukje knäckebröd, rijstwafel, matse of een stukje geschilde komkommer. Geef een kind met grote trek eventueel een reepje jonge kaas.

 

Gezonde snacks:

Vers fruit, geschild en in stukjes

Rauwkost zoals een stuk geschilde komkommer, schoongemaakte paprika, worteltjes, champignons. Mini rijstcrackers, naturel of met een smaakje.

Cornflakes, muesli zonder noten, rice crispies, zo los in een schaaltje of met yoghurt.

Tortillachips met een zacht smakende guacomole (avocadodip) vinden de meeste peuters heerlijk.

 

Lekkere vruchtenmilkshakes (vanaf zes maanden):

 

Nectarine of perzikmilkshake:

½ geschilde, ontpitte nectarine of  ¼ geschilde perzik, 75 ml opvolgmelk

Pureer mbv de staafmixer de nectarine of perzik met de melk tot een luchtig mengsel.

 

Aardbeienmilkshake:

3 aardbeien, 75 ml opvolgmelk

pureer mbv een staafmixer de schoongemaakte aardbeien. Zeef de milkshake boven een tuitbeker.

Variatie: neem 1 rijpe pruim of ¼ peer

 

Sinaasappelmilkshake:

3 eetl gezeefd sinaasappelsap, 50 ml opvolgmelk, 1-2 eetl yoghurt

Meng mbv een staafmixer het sinasappelsap, de melk en de yoghurt tot een luchtige massa.

Variatie: neem 2-3 eetlepels gezeefd tomatensap.

 

Lekkere hoofdgerechten vanaf 6 maanden:

 

Visfilet met courgette en komkommer (voor 4 porties):

150 g (graatvrije, diepvries)visfilet, 2 aardappelen (circa 200g), ½ kleine courgette of ¼ komkommer.

Vis enigszins laten ontdooien. Alles klein maken, zaadlijsten verwijderen en koken in een bodempje water.Pureren en opdienen. Ingevroren 2 maand houdbaar.

 

Visfilet met tomaat, venkel en rijst (voor 4 porties):

150 g visfilet, 1 grote tomaat, 200 g schoongemaakte venkel, 6 eetl gekookte witte rijst.

Vis enigszins laten ontdooien, tomaat ontvellen, venkel schoonmaken en in repen snijden.

Tomaat en venkel in 15 minuten gaar koken, laatste 5 minuten de stukjes vis en rijst toevoegen. Pureren en opdienen. Ingevroren 2 maanden houdbaar.

 

Kipgehakt met wortel en aardappel (voor 4 porties):

12-15 worteltjes (circa 200 g), 2-3 aardappelen (circa 200 g), 100g kippengehakt, 1-2 eetl opvolg of volle melk.

Alles in een pannetje aan de kook brengen en in circa 20 minuten gaar en zacht koken.

Pureren en opdienen. Ingevroren 2 maand houdbaar.

 

Kipfilet met macaroni en tomaat (voor 6 porties):

150 g kipfilet, 100 g macaroni, 4 tomaten (ca 300g).

Kipfilet met de macaroni in ruim kokend water in circa 10 minuten gaar koken. Tomaten ontvellen, zaden en zaadlijsten verwijderen en in stukjes snijden. Kook de stukjes tomaat in circa 4 minuten gaar en zacht.

Alles pureren of goed fijn prakken. Ingevroren 2 maand houdbaar.

 

Fricandeau met wortel, appel en spaghetti (voor 4 porties):

100 g worteltjes, 150 g magere varkens of kalfsfricandeau, 1 appel, 70 g gekookte spaghetti.

Worteltjes schrappen, wassen en in plakjes snijden. In circa 15 minuten met het vlees in een bodempje water gaarkoken. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in kleine stukjes snijden. Pureer de gekookte wortel, het vlees, de appel en de gekookte spaghetti met de staafmixer. Is de massa te droog, voeg dan een eetlepel opvolgmelk toe. Warm de portie die je direct wilt gebruiken nog even door in de pan of in de magnetron (circa 1 minuut op vol vermogen).

Ingevroren 2 maand houdbaar

Variaties: neem courgette, tomaat of bloemkool in plaats van wortel.

 

Roerei met doperwtjes, rijst en tomaat (voor 1 portie, snelgerecht):

½ losgeklopt ei, 1 theel opvolgmelk, 5 g boter, 2 eetl doperwten (diepvries, pot of blik) 2 eetlepels gekookte witte rijst, 1 tomaat.

Meng het losgeklopte ei met de melk tot een luchtige massa. Laat het klontje boter smelten in de pan en laat het eimengsel al roerende bijna gaar, niet droog! worden. Roer de doperwtjes, de rijst en de ontvelde, van zaad en zaadlijsten ontdane, in stukjes gesneden, tomaat erdoor. Laat het mengsel goed doorwarmen en prak het fijn.

 

Tip: het is heel handig om altijd een aantal porties gekookte witte rijst en/of macaroni en/of spaghetti in je diepvriezer te hebben.

 

Bloemkool met aardappel en tartaar (voor 5 porties):

5 kleine aardappelen (ca 250 g) 300 g bloemkoolroosjes , 150 g tartaar.

Aardappel, bloemkool en tartaar in circa 15-20 min gaarkoken in een bodempje water. Pureren of fijnprakken en opdienen. Ingevroren circa 2-3 maand houdbaar.

 

Rijst met broccoli, champignons en kaas (voor 4 porties):

2 dl opvolgmelk, 3 dl water, 5-6 eetl witte rijst, 200 g broccoli, 50 g champignons, 4 eetlepels geraspte jonge kaas of 80 g smeerkaas.

Melk en water aan de kook brengen en de rijst toevoegen. Rijst gaar laten koken in circa 20 minuten, afgedekt op een lage warmtebron. Het vocht is dan bijna verdampt. Broccoli schoonmaken, schil de harde steel en snijd de roosjes en de steel heel klein. Champignons schoonmaken en in plakjes snijden. Broccoli en de champignons toevoegen aan de rijst en alles samen nog 6-8 minuten doorkoken. Op laatst kaas toevoegen en het mengsel pureren. Ingevroren 2 maand houdbaar.

 

Aardappel met witlof, tartaar en peer (voor 7 porties):

2-3 aardappels, 1-2 struikjes witlof (ca 200g), 150 g tartaar, 1 rijpe handpeer

Ineke doet alles in de stomer en daar zit het dan zo’n 20 minuten in en dan vermengen.

 

Bruine bonen met tomaat, tartaar en appel (voor 7 porties):

200 gram bruine bonen (gedroogde verwerken zoals op verpakking), 2 tomaten, 1 tartaartje en 2 appels.

 Ineke doet alles in de stomer en daar zit het zo'n 20 minuten in en dan vermengen

 

Rijst met perziken:
Een lekker zoet, fris en gezond receptje voor je baby of dreumes.

1 eetlepel zilvervliesrijstvlokken,150 ml melk, 1 geschilde perzik zonder pit .

Schil en ontpit de perzik en snijd hem in stukjes. Laat de rijst en de melk op laag vuur in 5 minuten koken en dik worden. Laat de rijst dan 5 minuten sudderen. Voeg de stukjes perzik toe en pureer het geheel.

 

Visfilet met komkommer:

150 gram graatvrije visfilet, ¼ komkommer, ca 200 gr aardappelen

Controleer de ontdooide vis op graatjes en snijd hem in kleine stukjes. Snijd daarna de geschilde aardappelen in kleine stukjes, schil de komkommer en snijd hem dan in de lengte door en in kleine stukjes. Kook alle ingrediënten in 15-20 minuten gaar en pureer het geheel tot een smeuïge prak.

 

Sperziebonen met champignon, appel en gehakt (voor 2 porties) :

10 sperziebonen,  20 à 30 gram gehakt, 1 grote aardappel, 1 appel, handje gesneden champignons.

Kook de boontjes en de stukjes aardappel. Rul het gehakt (zonder boter) en als het gehakt bruin is de champignons toevoegen. Kook de appel 1 à 2 minuten. Wanneer de bonen en de aardappelen gaar zijn, deze samen met de mix van gehakt en champignons en de gekookte appel mixen met de staafmixer tot een glad geheel.


Wortels met rijst en mandarijnensap:

4 worteltjes,  1 à 2 handjes rijst, 1 appeltje.

Kook de worteltjes en de rijst en rasp de appel. Wanneer de rijst en de worteltjes gaar zijn, mixen met de gerapte appel. Giet er een beetje mandarijnensap overheen.